Radio Europa FM 100,10 MHz - Santo Domingo de la Calzada (La Rioja) - bezoek 28 juli 2003

Europa FM Europa FM is een Spaans radionetwerk dat over het ganse land kan worden beluisterd via een dertigtal frequenties. In vergelijking met andere nationale netwerken wordt er op Europa FM hoofdzakelijk recente internationale populaire muziek gedraaid. De hoofdzetel bevindt zich te Madrid.

In de provincie La Rioja is Europa FM te beluisteren via twee frequenties. In het noordoostelijk gedeelte van de provincie kan worden geluisterd via de frequentie 100,10 MHz vanuit het sympathieke stadje Santo Domingo de la Calzada. De frequentie 95,20 MHz in Armada maakt de ontvangst mogelijk in het zuidwestelijk gedeelte.

Op vrijdag 25 juli 2003 kon de redactie van VrijeRadio.be het filiaal van Santo Domingo bezoeken. Aan medewerkster Ana werden heelwat vragen gesteld om een zo goed mogelijk idee te krijgen over de werking van het radiostation.

Het radiostation werd opgericht in september 1998 onder de naam Radio Onda Rioja. Op de dag van vandaag werkt de omroep samen met het netwerk Europa FM.De ploeg te Santo Domingo bestaat uit drie radiomedewerkers en één administratief bediende. De radiomedewerkers met name Eduardo González, Igiel en Pedro Miguel werken op vrijwillige basis. Ana Jiménez werkt in dienstverband als administratief bediende. Zij doet het administratief werk, cöordineert de publiciteit, produceert de publiciteitsspots en verzorgt zelf ook nog dagelijks een programma-item. Op het ogenblik van bezoek werd ook de jonge dame Ainoa opgeleid tot medewerker.

In Santo Domingo de la Calzada worden dagelijks negen uur aan eigen programma's gemaakt. Tussen 10:00 en 12:00 kan de luisteraar genieten van muziek en nieuwsberichten over de volledige Rioja-streek. Het programma bevat ook rubrieken zoals het weerbericht en een opsomming van historische feiten die op die dag zijn gebeurd. Het volgend uur kunnen de luisteraars contact opnemen met het radiostation want dan worden verzoekjes in de ether gestuurd. Vanaf 13:00 wordt de luisteraar nog een uur lang geïnformeerd over het nieuws uit Santo Domingo en de rest van de Rioja. Zo worden lokale gebeurtenissen, culturele evennementen en andere thema's in detail besproken. Na 14:00 wordt terug overgeschakeld naar het nationale programma.

Vanaf 16:00 wordt er terug ontkoppeld. In de eerste drie uur worden hoofdzakelijk binnenlandse producties gedraaid. Om 19:00 worden alle registers opengetrokken want dan verzorgt Igiel het populaire programma In Sessions. Gedurende drie uur wordt er techno en dance gemixed. Regelmatig hoor je Igiel vlot presenteren en af en toe kunnen luisteraars een korte boodschap telefonisch doorgeven.

Het radiostation is een privé initiatief. Het wordt niet gesubsidiierd door de gemeenschap of de gemeente. De enige bron van inkomsten is afkomstig van verkochte lokale publiciteitscampagnes. Om het half uur hoort men regelmatig reclames over restaurantjes, bars, allerhande dienstverlenende bedrijfjes en zo meer.

Het Riojaans filiaal van Europa FM is gevestigd op de eerste verdieping van een modern appartementsgebouw in de Calle J. Hermosilla 29. Op het dak staat o.a. een paraboolantenne om het nationaal signaal te ontvangen en een straalverbinding die het lokale signaal naar de zendinstallatie te brengen. Deze installatie is gehuisvest op een heuvel richting Grañon waar een watertoren in bevestigd. Omdat de Riojastreek eigenlijk de vorm heeft van een lange smalle strook, die aan weerszijden wordt begrensd door een bergketen, wordt er uitgezonden door middel van twee richtdipolen. Men kon mij niet vertellen wat het gebruikte vermogen was maar vermoedelijk wordt er uitgezonden met 1000 W ERP. Omdat in Spanje practisch elke frequentie een goede frequentie is, is het mogelijk om in sommige gebieden die 100 km zijn verwijderd het signaal nog te otvangen.

Er wordt uitgezonden in stereo. Op het RDS-display verschijnt de boodschap EUROPAFM / LA RIOJA / 100,1 MHZ

Bekijk hier enkele foto's [foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12] tijdens het bezoek op 28 juli 2003.

Europa FM - Santo Domingo de la Calzada

update maart 2005: Ondertussen werd de overeenkomst met het netwerk Europa FM beëindigd en wordt op de frequentie het programma van Cadena Ser doorgestuurd. Er zou nog 30 minuten worden ontkoppeld.