De Antwerpse FM band in het jaar 2001

Net zoals in elke grootstad is ook Antwerpen sterk vertegenwoordigd door de radionetwerken Radio Contact, Family Radio, Radio Mango en TopRadio. De vijfde en jongste telg Radio Energy heeft zelf zijn thuisbasis in Antwerpen namelijk in de Van Breestraat.

kopLaten we het even hebben over de lokale radio-omroepen die Antwerpen karakteriseren. In het begin van de lokale band vinden we Radio Multipop terug. De zendmast staat op het hoge Crowne Plaza hotel bij de Ring. Hun frequentie 102,20 MHz is nogal ongelukkig toegekend omdat op diezelfde plek de Franstalige Radio Contact vanuit de Louizalaan in Brussel met vijf kilowatt uitzendt. Het resultaat is dat je op de E17, net voorbij de afrit Kontich, reeds de franstalige radio hoort storen.

Qua programmatie stelt Radio Multipop niet veel voor. Tussen 22:00 uur en 20:00 uur is er continu non-stop hitmuziek te horen met veel reclame en om het uur het ARD-nieuws. Wie afstemt omstreeks 20.00 uur kan met een beetje geluk luisteren naar het programma van DJ Hich en zijn vrouwelijke medewerker Jesse Jones. Het tweetal schijnt bekend te zijn in het discotheekwereldje. Tijdens de presentaties worden vrijkaarten weggegeven voor één of andere party. Binnenkort zou er ook een holebi- en een studentenprogramma te horen zijn op de andere dagen tussen 20:00 en 22:00. Meer programma's zijn niet nodig volgens Dave, één van de verantwoordelijken van het station. Bij de herverdeling van de lokale frequentieband zou het leuk zijn dat Multipop opnieuw een frequentie zou krijgen, maar dan liefst eentje van een halve dag per week. De radio heeft ook een internetpagina. Maar behalve het logo en het e-mail adres is er... niets te zien of aan te klikken.

radio antigoon

Op 103,20 MHz vinden we een geluid terug dat reeds twee decennia lang te horen is in Antwerpen. Vanuit de Ankerrui brengt Radio Antigoon muziek en gepaste informatie. Met succes want Antigoon heeft het beste luistercijfer. Er is een dagbereik van meer dan 30.000 luisteraars. De playlist varieert tussen K3 en Shaggy. Bij de samenstelling ervan worden geen risico's genomen en dat valt goed in de smaak van de luisteraars. Radio Atigoon is een ideale radio om te beluisteren op de achtergrond, zowel op werk als thuis. Spijtig genoeg klinkt het successtation identiek in de twee oren. Waar stereo ondertussen een maatstaf is geworden bij de aanvang van de 21ste eeuw, is op de 103,20 MHz daar alvast nog niets van te merken. De Antwerpse radio is enkel beluisterbaar in de agglomeratie.

radio minervaEven verder draaien aan de afstemknop en daar is alweer een typisch Antwerps geluid. Radio Minerva zendt uit op de 103,60 MHz van op de Linkeroever. Je hoort uitsluitend muziekjes, hoofdzakelijk uit de jaren vijftig en zestig. Je kan dus nog heerlijk genieten van krakend vinyl die deze periode heeft gekenmerkt. De medewerkers zijn allemaal vrijwilligers die met passie hun programma verzorgen. Luisteraars zijn er zeker want regelmatig worden verzoekplaten gedraaid. Sommige programma's zijn echt volks van opbouw en worden gepresenteerd in het Antwaarps. Radio Minerva is een vaste waarde geworden op de Antwerpse FM-band en verdient zeker een goede frequentie bij de komende herverdeling. Ook dit geluid wordt uitgezonden in mono maar dat hoort nu eenmaal bij de sound van de fifties and sixties.

Radio CentraalWe zijn aanbeland bij Radio Centraal dat al jarenlang op de FM-band vast gegrendeld zit. De ontvangst op de 103,90 MHz is perfect in het centrum omdat er wordt uitgezonden vanuit de Ernest van Dijckkaai. Eenmaal voorbij de Antwerpse Ring wordt het signaal bemoeilijkt door de vijf kilowatt van BEL RTL dat vanuit de Hilton in Brussel op 104,00 MHz uitzendt. Ook de Channel X-frequentie (103,80 MHz) uit Willebroek zorgt voor gekraak eenmaal naar het zuiden worden gereden.

Wat deze omroep speciaal maakt is dat alle muziekstromingen nog steeds welkom zijn op de eerste verdieping van huisnummer 21. De luisteraar kan dagelijks genieten van onder andere World Music, Jazz, Hiphop, Reggae, Psychedelische en Etnische stromingen. Ook heel wat lokale, nationale en internationale informatie komt gretig aan bod op de 103,90 MHz. Tijdens de nacht kan men bij Radio Centraal genieten van allerlei heruitzendingen. Spijtig genoeg houden de programmamakers geen rekening met tijdsmeldingen want in het diepste van de nacht wordt vrolijk gemeld dat het bijna middag is. Radio Centraal moet zeker op de lokale band blijven. Het is het enige station waar platen van de M-Kids, Jennifer Lopez en Victoria Beckham nog niet worden gedraaid omdat er zoveel andere muziekstromingen moeten worden geëxploreerd.

Op 105,40 MHz vinden we de frequentie terug van Radio Nostalgie. Of is het Nostalgi want die laatste letter kan niet meer op het RDS-display? Sinds een kleine maand verschijnt ook de titel en uitvoerder van de gedraaide song op het schermpje. Het systeem werkt beter dan de melding die de Brusselse Radio Contact gebruikt. Van zodra een plaat wordt gestart, verschijnt direct het woordje 'NU' gevolgd door de titel en uitvoerder. Veel nostalgie is er op de 105,40 MHz niet te bespeuren want je hoort uitsluitend muziek uit de jaren tachtig en negentig. Behalve heel veel non-stop is er een ochtendblok, middagblok en avondblok. Veel stellen die blokken ook niet voor want er wordt gepresenteerd om de twee tot drie platen met wat verkeersinformatie en enkele popweetjes.

Radio NostalgieRadio Nostalgie is ook te beluisteren in het Waasland via de 107,20 MHz. In Kruibeke staat gewoon een antennemast op het industrieterrein die het signaal van Antwerpen doorgeeft. Radio Nostalgie heeft ook de frequentie 105,50 MHz in Mechelen maar daar hoor je andere non stop muziek.

De antennes staan ook op het Crowne Plaza Hotel, enkele meters verwijderd van de Radio Multipop zendmast. En voor degenen die graag naar hoge gebouwen turen is er nog dit: de twee dipoolantennes van Radio Nostalgie staan gericht richting Brussel, de twee dipoolantennes van Multipop kijken naar het centrum.

Radio Atlantis De laatste halte is gelegen op de 107,80 MHz. Enkele maanden geleden was hier het succesvolle Radio Atlantis te horen. Maar de teloorgang van dit succes was reeds voelbaar gedurende het afgelopen jaar. Eerst werd de studio verhuisd van het Astridplein naar Willebroek. Later waren er geen presentators meer te horen omdat zogezegd het audiosysteem problemen gaf. Uiteindelijk werd er beslist om het volledige Atlantis af te bouwen en terug Channel X te brengen. Op 107,80 MHz hoor je nu enkel nog non-stop-opnames van DJ's. House, techno en nog meer house zijn de vitale elementen op de rand van de band. Momenteel is er één enkele reclame te horen na het tijdsein. Het is er nog eentje met de stem van ex-medewerker Rudy Van Vlaanderen.

up