De geschiedenis van de radio in België - deel 12: Oostende en omgeving.
Radio Marina (Oostduinkerke)

In de jaren 70 was Radio Marina de allereerste radio die te horen was aan de Belgische kust. De radio bracht af en toe in het weekend uitzendingen voor Oostduinkerke en omgeving. Er werd radio gemaakt in een appartement aan de Zeedijk. Radio Marina bleef in de lucht tot eind 1979. In 1981 ontstond aan de Westkust de nieuwe Radio Marina.

 

Radio Noordzee - 100,20 MHz (Oostende)

Radio NoordzeeOp 30 november 1980 was de eerste vrije radio te horen in Oostende. Iedere zondagnamiddag was er op Radio Noordzee een programma te horen met Mark Terrenga. Het was een vooropgenomen programma dat 3 tot 4 uur duurde. De luisteraars konden genieten van een mengeling van hits en oldies. Soms werd een zondag overgeslagen omdat men schrik had om te worden opgepakt.
Begin april 1981 ging het verkeerd bij Radio Noordzee. Er was ruzie tussen medewerkers en de opnames van Mark Terrenga werden niet meer gedraaid. Mark Terrenga, Mike West, Frans Vandersmissen, Steve Delmare en Filip De Groot hebben toen de radio verlaten.

Radio Noordzee had als eigenaar Lucien Samaey. Er waren toen programma's te beluisteren van Dirk de Vries, Ton van Dijk en anderen die men toen ook op andere radiostations kon beluisteren.

 

VRO - Vrije Radio Oostende (Oostende)

In april 1981 waren Radio Kompas, Radio Carolientje, Radio Noordzee, Radio Atlantic, Radio California, Radio Galaxy, Radio Melinda, Radio Melonia en Studio One regelmatig in de lucht. Het leek toen even dat er een ware radio-oorlog zou uitbreken tussen een drietal Oostendse zenders die elkaar op allerlei manieren het leven probeerden zuur te maken.

VRO heeft geprobeerd een overeenkomst te sluiten tussen Carolientje, Noordzee en Studio One. Deze bestond dat men onder de nieuwe gezamenlijke naam VRO (Vrije Radio Oostende) afwisselend radio zou maken op 102,00 MHz.
Deze samenwerking is maar van korte duur geweest want de drie stations hebben toen terug onder hun originele naam op een andere frequentie radio gemaakt.

 

Radio Carina - 102,30 MHz (Eernegem)

Radio CarinaOp 1 januari 1981 start Radio Carina met radio-uitzendingen. Er werd uitgezonden vanuit de Aartrijkestraat 34 te Eernegem. In een ruimte stonden enkel twee cassettedecks aangesloten op een mengpaneel. De programma's werden opgenomen in de privťstudio's van de DJ's. De gebruikte zender was van het merk Rohde & Schwarz
Om naar de uitzendingen te luisteren moest de luisteraar op zondag afstemmen op 102,30 MHz tussen 9:00 en 19:00. Noël Cordier, Jo Silver, Marc Van Gent (Marc De Coster) en Maarten Broeckman stonden achter dit radioproject.

 


Lees hier de berichten die toen in de kranten verschenen:
Het Nieuwsblad - 5 januari 1981
Bazuin - 7januari 1981
Torhoutse Bode - 23 januari 1981


Radio Carina
had een postbusadres. De respons was goed want wekelijks kwamen een stapel brieven binnen met leuke reacties.
Een 500 Watt Rohde & Schwarz FM-zender werd aangesloten op één rondstraalantenne. Later stelde men vast dat een directe buur enkele strepen op zijn televisie had terwijl werd uitgezonden. Dit werd verholpen door een filter te bouwen tussen de TV-antenne en de televisie van die buur. Maar dit bleek toch niet voldoende te zijn want op 11 januari had Noël beslist om de uitzendingen te staken omdat de zender toch niet voldeed. De technicus Chris Van Rapebusch deed gewoon verder. Echter op 22 februari werd Radio Carina opgepakt wegens het verspreiden van storingen.
De kernploeg van Radio Carina viel uit elkaar en ging zich vestigen bij onder andere Radio Kompas en Vrije Radio Torhout.

Lees hier de berichten die toen in de kranten verschenen toen Radio Carina werd opgepakt:
De Morgen - 23 februari 1981
Torhoutse Bode - 27 februari 1981
Tips - 27 februari 1981

Radio Carine - La Citť 23/02/1981
La Cité - 23/02/1981

Radio Carina had nog een drive in-show georganiseerd op 28 februari 1981. Desondanks de radio niet meer uitzond, is deze danspartij toch doorgegaan. Hier zie je een afbeelding van een goed bewaarde ingangskaart.

Radio Carina  - Veldtraat 121  - IchtegemEťn jaar later kwam Radio Carina terug in de lucht vanuit de Veldstraat 121 te Ichtegem. Initiatiefnemer was Chris Car. Er waren medewerkers van Radio Decibel uit Middelburg die wilden meewerken met Carina. Op de dag dat er terug werd gestart met uitzendingen zat alles tegen. De 100 Watt zender begaf het toen. Ook Chris zag het niet meer zitten en stapte op.
De eerste weken werd er met 65 Watt uitgezonden. Desondanks het lage vermogen waren de uitzendingen beluisterbaar in een groot deel van West Vlaanderen en Zuid Nederland. Dit kwam omdat de zendmast op 85 meter boven de zeespiegel was opgesteld.

In juni 1982 werd een nieuwe zender gekocht die aan alle eisen voldeed. Er werd toen 24 uur op 24 uur uit te zenden met een effectief vermogen van 600 Watt op 102,50 MHz. Peter de Wit, Barend Beekman, Simon Stip en Karel Van de Wal waren toen medewerkers die tijdens de week te horen waren tussen 11:00 en 18:00. Barend Breekman presenteerde De Karnemelkshow.

Op 26 juni werd het eerste Carina Bal georganiseerd. Naast de studio werd hiervoor speciaal een circustent opgesteld. Ongeveer 800 fans zakten toen af naar het bal.

Radio Carina studio

Simon Stip

Tijdens de zomer van 1982 was de Nederlander Barend Beekman de nieuwe programmaleider. Hij introduceerde het format, liet professionele jingles in elkaar steken en verbeterde de studio. De liefde met Carina was blijkbaar zo groot dat hij 2 maanden lang in de studio heeft gewoond.

Op de foto hierboven is de Nederlandse ploeg te zien. Alle jongens, afkomstig uit Middelburg en tevens werkzaam bij Radio Decibel, waren DJ's. De meisjes zijn zussen of vriendinnen. Staand van links naar rechts: Peter de Wit, Barend Breekman, de 3 meisjes en Simon Stip. Zittend: Kees de Kraker en Karel van der Wal.

Simon Stip en Barend Breekman zijn bij Radio Carina terecht gekomen omdat ze reageerden op een advertentie van Free Radio Magazine. Toen ze werden aanvaard bij Carina hebben ze de ploeg Nederlanders uitgebreid. Die ploeg verzorgde hoofdzakelijk de dagprogramma's. Deze programma's werden thuis op cassette gemaakt en opgestuurd naar de radio. Soms zakten ze allen af tijdens het weekend om live radio te maken of met de roadshow op pad te gaan.

Facebookliefhebbers kunnen ook hier terecht op de Radio Carina pagina:
http://www.facebook.com/groups/359291507417788/

Radio Kompas - 101,70 - 105,80 (Oostende - Koekelare)

Radio KompasOp 13 april '81 komen Mark Terrenga, Steve Delmare, Filip De Groot en Bert Ree samen om een radiostation op te starten die gericht is op de toeristen. Het zou een radio voor de gehele kust moeten worden met naam die in alle talen vlot moest klinken. Uiteindelijk koos Filip Degroot voor de naam Radio Kompas. Mike West die bij het initiatief werd betrokken kocht een zender en de eerste testuitzending startten op 24 april 1981 vanuit een appartement dichtbij het stadhuis van Oostende. Maar al na een paar minuten kwam er een fluitsignaal op de Kompas-frequentie te zitten. Dit bleek afkomstig te zijn van de VRO (Vrije Radio Oostende) die de eerste uitzending wilde saboteren. Zij konden niet verdragen dat er anderen op de FM-band zaten en probeerden met een hoger vermogen de collega's te storen. Ook Radio Galaxy werd twee weken voordien uit de lucht geblazen door VRO.
Radio Kompas deed een tweede test op 1 mei 1981 met een zender van 1 Watt. De ontvangst was nog steeds zwak. Ook werd er op 15 mei 1981 getest in het nabijgelegen Mariakerke.

De ploeg komt in contact met Walter Decru van de elektrowinkel Elko. Walter was al sinds hij kind was geÔnteresseerd in radio. Zo adverteerde hij op zeezender Mi Amigo als "de elektroreus van West Vlaanderen". Er werd toen een VZW opgericht met als bestuurders Mark Terrenga, NoŽl Cordier, Mike West en Rudy Defraye. Walter Decru kon in het begin nog geen bestuurder worden omdat hij toen nog in het gerechtelijk onderzoek dat liep tegen Radio Mi Amigo.

Radio Kompas eerste zender

Via de radiomagazines Radio Visie en Radio Infoon werd aangekondigd dat een toeristische kustradio vanaf mei 1981 zou worden opgericht en dat geÔnteresseerden om mee te helpen zich konden aanbieden. Er kwamen reacties van onder andere Willy Leecoo, Ricky John, Willy Van Praet, Maarten Broekman, Jo Prins, Steve Delmare, Frans Van Der Smissen, Filip De Groot en John Davis. Er kwamen ook reacties van Nederland van onder andere Paul Meuldijk, Tom De Bree, Joop Berger, Ron Van Dijk en Hugo Meulenbroek.

appartement laatste testuitzendingen appartement eerste testuitzendingen

De bedoeling was dat er zoveel mogelijk uren live zou worden gepresenteerd. Vanuit Nederland zou hoofdzakelijk met cassettes worden gewerkt. Ook werden er medewerkers gezocht om 's nachts non-stop te draaien en op tijd vooropgenomen programma's te starten.

Begin juni 1981 werd besloten om uit te zenden net buiten Oostende, dit om te vermijden dat eventuele storingen zouden hinderen. Er wordt gezocht naar een boerderijtje en dat wordt gevonden in Zande. In slechts 10 dagen tijd slagen de medewerkers elektriciteit aan te sluiten, verbouwingen uit te voeren, de muren te behangen en een studio in elkaar te timmeren.

Radio Kompas te Zande

Er was plaats voor een studio, een living, een ontvangstruimte en een ruimte waar de platen werd gearchiveerd. Er was geen stromend water. Daar was men van plan uit te zenden met 1000 Watt, echter men heeft het vermogen eerst moeten instellen op 100 Watt omdat de eerste antennemast niet goed verankerd zat en omver was gevallen. Op 1 juli 1981 werden daar de officiŽle uitzendingen gestart.

foto Bekijk hier een andere foto van de locatie te Zande.

Na heel wat testen en andere sabotagedaden is Radio Kompas gestart met uitzendingen op 2 juli 1981 om 20 uur via de frequentie 101,70 MHz. De dag daarna om 12 uur werd officieel gestart. Het was meteen ook het eerste radiostation in West Vlaanderen dat 24 uur op 24 uur te beluisteren was. De ploeg bestond uit Mark Terrenga, Marc Van Vlaanderen (Marc De Coster), Frans Vandersmissen, Noël Cordier, Bert Ree, Joop Berger, Paul Meuldijk en vele anderen. Toch was er terug een sabotagedaad twee dagen later. Toen werden de elektriciteitskabels doorgeknipt. Een aantal medewerkers hielden 's nachts de wacht.

Ronny Saelens, destijds in dienst als technicus bij Elko, mag hier ook worden vermeld. Hij heeft op de meest onmogelijke momenten de zolder van de bouwvallige woning beklommen om aan de zender te werken.

Radio Kompas was in eerste plaats een toeristische omroep die informatie in vier talen bracht tijdens het hoogseizoen speciaal voor de toeristen. De kwamen veel positieve reacties en de toeristische diensten in Noordwest Vlaanderen stuurden heel wat informatie door naar "het nieuwe medium". De komst van de toeristische kustradio werd zowel via de diverse dag- en weekbladen als via het BRT-journaal aangekondigd.
Het muziekgenre was zeer uiteenlopend van punk tot klassiek. Zo was er voor elk wat wils in de kustregio. Kompas werd ook de afkorting die stond voor Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Audio Service.

Radio Kompas klonk anders dan de andere vrije radio's. Dit was te danken aan de professionele aanpak en de originaliteit van de programma's. De omroep telde 95 medewerkers. Iedere dag tussen 7:00 en 0:00 werden gepresenteerde programma's verzorgd. Tijdens de nacht werd er live non-stop gemaakt door 3 medewerkers.
Vandersmissen alias "de playboy van het station" had vooral de jonge dames aan zijn kant tussen 14:00 en 16:00. In zijn programma konden zij meedoen met de talloze leuke telefoonspelletjes en daarna genieten van veel Vlaamse muziek. Op woensdagnamiddag was er een jeugdprogramma tussen 14:00 en 17:00. Lex Quincy nodigde popgroepen uit en speelde veel Belgische popmuziek in zijn programma. Ook was er een popjournaal en een overzicht van de buitenlandse hitlijsten. Ook de jeugd was regelmatig te horen op woensdagnamiddag. Onderwerpen zoals drugsverslaving, eenzaamheid, jeugdverdriet, schoolproblemen kwamen uitvoerig aan bod.

Op zondagmiddag was er het programma Radio Kompas Totaal. Allerhande activiteiten gingen live op antenne zoals de cyclocross te Zevekote, de hobbybeurs te Koekelare en de autosprint te Gistel (oktober 1981). Gemeentebesturen uit de ganse regio reageerden positief op dit initiatief. De organisatie van Radio Kompas Totaal was in handen van Rudy Defraye. Het was toen de enigste bron van inkomsten.
Sinds de start werden jingles gebruikt die waren ingesproken door Joop Berger. Vervolgens deed men beroep op zangers Terry Lanka en Sandy Lencie. In ruil werden hun platen gepromoot op de radio. Terry Lanka zou niet veel later zelf Radio Melinda opstarten in Middelkerke.

Op 26 juli 1981 werd gebruik gemaakt van een nieuwe zendmast met een hoogte van 27 meter. De zendmast is eenRadio Kompas moet vrij hefboomtype zodat men gemakkelijk kan werken aan de zenddipolen. Probleem was dat het uiteinde van de mast dan net boven de weide van een landbouwer hing en niet zo blij was met Radio Kompas. Indien de boer dit opmerkte kwam hij rijdend op zijn tractor woedend afgereden om iedereen van zijn grond te sturen. De nieuwe zendmast zorgde voor een goede verbetering van het zendbereik. Men kon toen luisteren tussen Blankenberge en Koksijde en ook in Brugge en Roeselare was de ontvangst goed. Zelfs kon men met wat moeite luisteren vanuit Zeeuws Vlaanderen. Dit werkte motiverend voor de Nederlandse ploeg. Uiteindelijk kwam een deel van hen iedere week naar de studio om live radio te maken.

Op 13 september 1981 gaat Radio Kompas uit de lucht in afwachting van de publicatie van het Koninklijk Besluit in verband met de technische voorwaarden om erkend te worden. Tijdens deze radiostilte werd de studio verbouwd zodat ook interviews konden plaatsvinden vanuit een tweede studio.

Op 5 november 1981 om 14u30 werd Radio Kompas samen met 5 andere collega radiostations uit de ether gehaald door de RTT. De volledige studio, zendapparatuur en platencollectie werd toen in beslag genomen. De ploeg van Radio Kompas bleef niet stil zitten. Op 11 november 1981 werd er met meer dan 2000 auto's betoogd in het centrum van Oostende. Twee jaar later werden de toenmalige medewerkers beboet met 6000 BEF (150Ä) en werd alle materiaal van de radio verbeurd verklaard.

Op 18 december 1981 is Radio Kompas terug in de lucht en op 26 december 1981 werd er in zaal Zuudhove te Koekelare de eerste drive in show georganiseerd. Het werd een groot succes want de zaal waar het evenement werd georganiseerd, was veel te klein. Er werden zelf Kompas fans geweigerd omdat er echt niemand meer bij kon.

Op 26 februari 1982 werd er De Nacht van Kompas in het Thier-Brau hof te Torhout georganiseerd. Reeds enkele uren voor de deuren open gingen stonden reeds mensen aan te schuiven. 3000 feestvierders konden genieten van optredens van (Vlaamse) artiesten zoals Doris D. & The Pins, John Terra, Paul Severs, Paul Bruna, Roger Verkempinck, Paul Anderson, Danny Fabri, Benny Scott, Eddy Marno en Mary Scott. De Nacht van Kompas was een schot in de roos.

In het eerste kwartaal van 1982 heeft Radio Kompas de hulpactie van Medi-Solidarinösc gesteund. Deze actie, gepromoot door Willy Leecoo, was een actie van de drie Oostendse ziekenhuizen voor het verzamelen van medisch materiaal en voedsel voor Polen. Er gingen twee Kompas-medewerkers mee naar Polen om tweemaal per dag telefonisch verslag te geven. De mensen van het persagentschap Belga luisterden zelfs mee om zelf zoveel mogelijk nieuws over het konvooi te verzamelen.

Ondertussen kwamen activiteiten zoals de Omni-Sportdag te Ichtegem, de Nacht van Vlaanderen (18 juni 1982) en de Zomerhappening (3 juli 1982) in het programma Radio Kompas Totaal.

Eind maart werd aangekondigd dat Kompas de vele bezoeken inbeslagnames van de RTT beu was en zich zou terugtrekken op de Noordzee om een zeezender te worden. Er werd gevraagd aan de luisteraar om af te zakken naar de haven van Oostende om de boot Santa Maria uit te wuiven. Dit bleek een aprilgrap te zijn waarin heel wat mensen zich hebben laten vangen. Zelfs het persagentschap Belga heeft dit bericht verspreid en vroeg om meer uitleg aan de medewerkers van Radio Kompas.

Er waren wel plannen om te verhuizen. Tijdens de lente van 1982 had men in de Bisschopshoek 41 te Koekelare een ruim pand gevonden. Er was plaats voor drie studio's. De living zou de ontvangstruimte worden en er was plaats om te douchen, te slapen en te koken. Er was ook een mooie tuin om live reportages te maken en optredens te organiseren. Er waren ook plannen om een hogere zendmast te bouwen zodat de uitzendingen ver buiten de landsgrenzen zouden reiken.

Op het Eurosongfestival 1982 in het Verenigd Koninkrijk had Radio Kompas ook een verslaggever die niet alleen interviews kon afnemen met de vele artiesten maar ook met Luc Appermont (toen BRT-verslaggever) en Adriaan Van Landschoot (Zeezender Radio Atlantis).

Op 22 mei 1982 had de radio-omroep de Rocknacht georganiseerd met Tenpole Tudor Van Dale en Le Moniteur Belge Dans L'Espace. Dit concert ging door in de sporthal te Koekelare.

Op 5 juni 1982 trad de Bruggeling Willy Lustenhouwer op ten voordele van het radiostation. De opkomst was zo groot dat men meer dan 200 mensen moest weigeren.

Tijdens de Mundial 82 was er iedere dag een verslag van de wereldbeker met telkens een interview met een voetbalkenner uit West Vlaanderen.

Eind juni 1982 was Radio Kompas te bewonderen op de toenmalige BRT-televisie. De zender had een programma gemaakt rond de West-Vlaamse vrije radio's.

Radio Kompas lokatie KoekelareTijdens de nacht van 16 op 17 juli 1982 werd verhuisd naar Koekelare. Ook de nieuwe zendmast, die 41 hoog was, werd in dienst genomen.

foto Bekijk hier de livestudio.
foto Bekijk hier de opnamestudio.

Op 21 augustus 1982 haalde Radio Kompas opnieuw de nationale pers. Omdat de vrije radio vrijwel in de gehele provincie toen te ontvangen was werd hen gevraagd om medewerking te verlenen aan een rampoefening van de hulpdiensten. De opzet was een vliegtuig dat was neergestort op het industrieterrein te Koekelare. Dit werd op de dag van de oefening gemeld op de radio in een nieuwsflash en was tevens het startsein van de oefening. Radio Kompas was ook ter plaatse om live reportages te brengen. Deze interventie werd toevallig opgevangen door een correspondent van persagentschap Belga. Het resultaat was dat de nationale pers het bericht bestempelde als een kwakkel van een vrije radio. Dit werd tevens zo gemeld in het toenmalige TV-journaal van de BRT. Ook de kranten smeerden dit uit over hun pagina's de dag nadien. Dit terwijl deze actie weken lang was aangekondigd op Radio Kompas en grondig was voorbereid met de hulpdiensten.

Lees hier de berichten die toen in de kranten verschenen:
Het Volk - 23 augustus 1982
Zeewacht - 27 augustus 1982
Torhoutse Bode - 27 augustus 1982
Het Laatste Nieuws - 28 augustus 1982

Le Soir - 24 augustus 1982

Radio Kompas antenneOp 9 september 1982 werd de zendinstallatie terug in beslag genomen. Iedereen dacht dat het te maken had met die vliegtuigramp maar niets was minder waar. Omdat de ontvangst vrij slecht was in het centrum van Oostende en de nieuwkomer Radio Romantica uitzond op een nabijgelegen frequentie werd het vermogen enorm opgedreven van 700W tot 900W en werden maar liefst 16 dipoolantennes gemonteerd in de mast. Het uitgestraalde vermogen was toen ruim 5000W. Nu bleek het dat de frequentie 101,70 MHz in London toen werd gebruikt door de taxi's en dat Radio Kompas het transmissiesignaal stoorde. De klacht kwam dus via het parket van Brugge.

Het Laatste Nieuws - 11 september 1982
Het Volk - 11 september 1982

foto Bekijk hier hoe de enorme antennemast werd opgericht in de Bisschopshoek 41.
foto Bekijk hier twee andere foto's van de enorme professionele zendmast.

Op 24 november 1982 werd per vergissing door de RTT de zender verzegeld. De uitzendingen werden op 16 december 1982 hervat. Met 100W hadden de radio toch nog 200.000 potentiële luisteraars in Oostende, Middelkerke, Torhout en Diksmuide. Tijdens het jaar 1982 had Radio Kompas ook 7000 luisterleden. Ook het promotiemateriaal zoals T-shirts, sweaters, badges en dergelijke verkochten vlot.

In oktober 1982 was er terug een erkenningsronde en om de ontvangst in Oostende te garanderen werd beslist een nieuwe VZW op te richten om een erkenning in Oostende te bemachtigen. Bert Ree, Willy Leecoo en 2 vertegenwoordigers van het Andromeda gebouw richten VZW Andromeda op. Het zou de bedoeling zijn om alle medewerkers programma's te laten maken op beide radio's. Op 9 april 1983 start Radio Andromeda op 100,65 MHz net toen in Koekelare wegens een technisch probleem met de zender niet werd uitgezonden. Een groot deel van de medewerkers verzorgde toen programma's bij Andromeda. Enkel Bert Ree, Jean Brettel, Jurgen Schaut en Eric Daem waren te horen op beide frequenties. Er waren heel wat medewerkers die bij Andromeda bleven.

Luister naar Bert Ree tijdens een testuitzending op 12 februari 1983

Ondertussen bleef Radio Kompas groeien. Er was een nieuwsploeg die op regelmatige basis de actualiteit op antenne bracht. Sporthappenings zoals De Nacht Van Vlaanderen (wandeltocht) en De Nacht van het Paard (Internationale paardenrace vanuit Oostende) werden live op antenne gebracht. Ondertussen was Kompas Totaal live aanwezig op vele jaarbeurzen en tentoonstellingen. De grootste krachttoer was toen er een mobiele studio stond opgesteld in de Hollandse Beekse Bergen en dat de uitzending live op antenne ging. Deze stunt werd gerealiseerd op een zondagnamiddag tijdens het programma Kompas Totaal. Er waren toen tal van optredens met o.a. Albert West. De gebroeders Ruud en Rob Reedijk verzorgden ook interviews met bezoekers en personeelsleden. Een krachtige straalverbinding zorgde toen voor de transmissie tussen de Beekse Bergen en de studio in Koekelare.

Rond die periode waren ook Johan Blakenstein, Ron Van Dijk, Mike West, Ricky John, Jean Bretel, Peter Valberg, Bart Bouwman, Jean Pol en Willy Leecoo vaste medewerkers van de omroep. Veel beluisterde uitzendingen waren toen "Ramen open" op zondagmorgen. Dit programma werd ook uitgezonden in vier ziekenhuizen in Oostende, twee in Brugge, één in Veurne en één in Torhout.

foto Enkele bekende gezichten aan het werk in de studio bekijk je hier.

Op 9 juli 1983 vierde Radio Kompas zijn tweede verjaardag. Er werd gefeest in Torhout (1500 bezoekers) en in Gistel (500 bezoekers). Er waren optredens van Benny Scott, Danny Joe, Laurentius, Free Russel, Paul Anderson, Bernadette, Second Life en The Platters.

foto Hier zie je een foto van de opstelling van de drive in show.
foto Enkele medewerkers zie je hier aan de discobar. Van voor naar achter herken je Johan Dale, Lex Quincy en Willy Leecoo.

Op dinsdag 3 april 1984 werd de zender door de RTT gecontroleerd. Tot ieders verbazing stond het uitgangsvermogen te hoog ingesteld. De zender en de zendkabels werden verzegeld. Ondertussen bleef het stil op de frequentie. Op woensdag 18 april controleerde de RTT terug de zender en werd nog een slechte instelling vastgesteld. Pas de dag daarna na een derde controle mocht terug worden uitgezonden.

Eind april 1984 verscheen het fanblad "Het Kompassertje" dat om de twee maanden zou verschijnen. Er verscheen een maand later een uitgebreid artikel in het Nederlandse Free Radio Magazine. Ook werd toen de derde verjaardag gevierd met een optreden van Rob de Nijs.

Op maandag 22 oktober 1984 besloot Radio Kompas de vertrouwde frequentie 101,70 te ruilen voor 106,40 in de hoop beter te kunnen worden ontvangen. Radio Kompas werd in november 1984 officieel erkend en begon op 5 augustus 1985 uit te zenden op 105,80 MHz

Radio AlpineDoor het kleine zendbereik verminderden ook de inkomsten. In de beheerraad bestond toen onenigheid over hoe het verder moest gaan. Er werd besloten om te gaan samenwerken met Radio Alpine uit Roeselare. Twee van de vier leden uit de beheerraad verkochten hun zetel aan Alpine-voorzitter Rik Hoornaert en advocaat Patrick Crabbe. Rik Hoornaert was goed bevriend met Rik Denolf van Roularta en men was van plan om een klein radionetwerkje uit te bouwen in West Vlaanderen om op gebied van reclame samen te werken. In ruil kreeg Kompas enkele medewerkers in dienstverband.

In 1989 kregen de inkomsten een flinke deuk door de komst van televisiezender VTM. De grote nationale publiciteitsregieŽn verhuisden naar de nieuwe commerciŽle omroep. Ook de artiesten lieten de lokale radio meer en meer links liggen. Zij deden beroep op het succesvolle programma "10 om te zien".

Er kwam daarbij dat de eigenaar van het pand aan de Bisschophoekstraat het geheel zou verkopen omdat hij elders van zijn pensioen zou genieten. Voor de Radio Alpine bestuurders was dit het ideale moment om te verhuizen naar Oostende. De meeste medewerkers wilden in Koekelare blijven omdat er door de jaren heen een band met de gemeente was gevormd. Er werd afgezien van de medewerking met Radio Alpine.

Er werd toen samengewerkt met Xtra FM van Rudi Van Vlaanderen. Het idee was om een nationale popzender op te richten samen met vele andere lokale omroepen. De naam werd veranderd in Kompas X-tra FM. De twee bestuursleden waren met deze gang van zaken niet tevreden. Op dinsdagmiddag 24 oktober werd al het studio- en uitzendmateriaal door hen meegenomen omdat ze flink hadden geÔnvesteerd in Radio Kompas.

Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Omroep Audio ServiceEr werd terug een oplossing gevonden. Radio Nova uit Ichtegem (103,50 MHz), dat in handen was van Radio Noordzee uit Oostende, was gestopt met uitzenden. De zendvergunning was ook nog een paar maanden geldig. Er werd toen afgesproken onder de medewerkers wie wat zou betalen. Er werd eveneens gekozen om door te gaan met de naam X-tra FM Houtland omdat de naam Radio Kompas in handen was van Patrick Crabbe van Alpine. Ook de naam van het fanblad werd veranderd in X-tra Houtlandertje. De programmatie bestond uit aangeleverde programmacassettes en eigen producties.

De vergunning verliep halverwege 1990 en werd illegaal gebruik gemaakt van de vertrouwde 105,80 MHz omdat deze toen nog niet werd gebruikt door de Oostendse Alpine. In 1991 slaagde me er in om met de beheerders van VZW Kompas terug gebruik te maken van de frequentie 105,80 met de naam Radio Kompas. Ondertussen was X-Tra FM opgedoekt. Men wilde snel terug in de ether zijn want Radio Contact uit Oostende ging de naam Radio Kompas ging gebruiken omdat ketenradio zou worden verboden. In augustus 1991 werd in het centrum van Koekelare een voorlopige antenne geÔnstalleerd.

Ondertussen bracht een andere groep van Kompas-medewerkers het Xtra Houtlandertje uit. Zij gingen starten met Radio Baccara en maakten dus volop promotie voor deze radio die in Ichtegem werd geÔnstalleerd.

In 1992 was de Radio Contactgroep niet opgezet met de Koekelaarse omroep die eveneens Radio Kompas als benaming gebruikte. De groep had ondertussen Radio Activity (VZW Activity) uit Oudenburg overgenomen en maakten Radio Kompas in het centrum van Oostende. De eis om Radio Kompas te verbieden in Koekelare werd in een kortgeding verworpen.

Ondertussen werd de grote mast terug opgezet op de Ruidenberg te Ichtegem en werd een voorlopige studio gebouwd. Op 24 februari 1992 was Radio Kompas terug te horen in het Houtland. Een paar oude bekenden zoals Marc Terrenga en Tom De Bree zijn terug te horen. Eind juni 1992 werd in Sterrestraat in Koekelare de nieuwe studio in gebruik genomen.

Ondertussen werd voor de rechtbank het station in Koekelare in ongelijk gesteld. Omdat in Koekelare op het moment van de start van Kompas Oostende nog niet uitzond voor de regio waarvoor het toestemming had en omdat het station uit Oostende een patent had genomen op de naam "Radio Kompas" kende de rechter in beroep de naam toe aan VZW Activity. De Houtlanders hadden geen zin om een andere naam te kiezen en er werd een tijdlang naamloos uitgezonden. De VZW Kompas werd overgelaten aan Radio Baccara, de groep die eveneens Xtra Houtlandertje uitgaven. Op 1 juli 1992 startte men op 105,80 met Radio Houtland. Er werd nog steeds verwezen naar Radio Kompas door de Kompas-ster en koptelefoon te verwerken in het logo.

Radio Houtland was 7 jaar onafhankelijk. In 2000 wordt samengewerkt met de VMMa en was Radio Mango hoorbaar. Toen de VMMa Radio mango ophief werd samengewerkt met Topradio. Op 16 september 2007 werd Radio Houtland ťťn van de drie zenders van het netwerk Radio Extra Gold.

Met dank aan Marnix Tack (Kurt Vanholen). Hij had verschillende taken zoals het verzorgen van de promotie, het leiden van het promoteam, het verkopen van de toen nog broodnodige lidkaarten, het draaien van de live non-stop, het organiseren van activiteiten, het samenstellen van het fanblad, het rekruteren van nieuwe medewerkers, het verzorgen van rubrieken diverse programma's zoals Kompas Totaal, het kookprogramma en de huis-tuin-keuken info.
Ook dank aan Marc De Coster voor het fotomateriaal en Ron Van Veen voor de herziening van de geschiedenis, uitgevoerd in juli 2012.

foto Bekijk hier een collage Radio Kompas-zelfklevers.

Het volledige verhaal van Radio Kompas kan men lezen op www.radiokompas.net.

(*) Nota: Roularta is pas echt gestart in november 1995 met een samenwerking tussen vier lokale radio's onder de benaming West-Vlaamse Radio. Meer hierover staat beschreven in het hoofdstuk BRUGGE en omgeving.

 

Radio Romantica - 101,40 (Oostende)

radio romanticaRadio Romantica bevond zich boven het rusthuis "Les ťtoiles" in de Koningstraat 86 in Oostende. De radio werd opgestart tijdens de zomer van 1982. Hubrechtsen darwin herinnert zich nog enkele details over zijn vader Pierre die toen 52 jaar oud was en elektronica ingenieur was. Pierre was ook liefhebber van Zuid Amerikaanse muziek zoals merengue, salsa,... Als DJ van het station kon de luisteraar tijdens zijn programma hoofdzakelijk genieten van deze muziekgenres.

Het was in 1985 toen Pierre als kind van 4 jaar mee mocht op een namiddag naar de radio. Hij herinnerde dat er ongeveer een drietal medewerkers waren.  De uitbater van het station was een zekere Ernest. Ernest reisde veel en nam steeds platen mee die hij vond in het buitenland.

Het radiostation is gestopt toen er de legalisatie er aan kwam voor lokale radio's. Alles werd toen in beslag genomen.

 

Nieuwe Radio Marina - Weekend Muziek Radio [WMR] (Bray Dunes, Oostduinkerke)

Vanuit cafť Sint Elooi - Dorpstraat te Oostduinkerke werden in 1980 plannen gesmeed om een vernieuwde Radio Marina in de lucht te brengen. Initiatiefnemers waren visser-reder Jean Pierre Legein, een collega visser Marion Vercoutter. Ook Pascal Teintenier en Eric Lafontaine, twee bekenden uit het CB-wereldje, deden mee. Alle vier legden samen om apparatuur te kopen. Er werd uitgezonden met zelfgemaakte FM-zendertjes die toen zeer ver reikten. Later werd te Dordrecht in Nederland bij Free Radio Magazine een voor die tijd volwaardige zender gekocht. Een zender kopen in Nederland was toen een avontuur. Er bestonden nog grenscontroles en er bestond de kans dat bij een controle de zender in beslag zou worden genomen. Omdat de zender goed leek op een autoradio werd het deksel er af gehaald en open en bloot op de achterbank gezet. Een eventuele uitleg zou zijn dat het ging om een kapotte autoradio die nog zou kunnen dienen voor wisselstukken.

In juni 1980 begon men met een reeks testuitzendingen onder de naam Marina en Radio Atlantis. Dit werd gedaan om de overheid proberen te misleiden. De testuitzendingen werden verzorgd door Norbert (DJ Jonathan). Pas later zou Norbert vertellen dat hij de bezieler was van Radio Marina uit de jaren 70.
Leuk detail is ook dat de titel Marina van zanger Alex Andry werd gebruikt als herkenningsplaat.

Begin '81 zijn de officiŽle uitzendingen gestart. De naam Marina mocht niet worden gebruikt van een onderzoeksrechter uit Veune. Er werd  samengewerkt met Radio Westpoint gedurende een drietal weken. De zender werd in beslag genomen en Jean-Pierre stelde voor om op de grens radio te maken. De helft van de medewerkers vonden dat een een goed idee en alzo werd een oude legertruck naar Frankrijk gesmokkeld. De truck werd geschonken door een commandant van de vliegtuigbasis van Koksijde. In deze truck werd een studio geÔnstalleerd en werd geparkeerd kortbij de Belgische grens op het einde van de WMR studioDuinhoekstraat te Adinkerke. De inwoners van het naburig dorpje konden hun ogen niet geloven. Een Belgische legertruck stond op hun grondgebied en was daar illegaal radio aan het maken. In Frankrijk was men trouwens nog niet vertrouwd met radiopiraten.
Gedurende de volgende dagen zijn de Franse gendarmes en de Franse douane verschillende keren komen kijken, echter het bleef bij een bezoek.
Omdat vandalen beschadigingen toebrachten aan de legerwagen werd besloten om te verhuizen naar een chalet in de Camping Le Perroquet. Later waren er ook problemen tussen Radio Westpoint en de uitbater van de camping. Westpoint trok weg en in dezelfde chalet begonnen de Fransen met Radio Neptune.

De andere helft van de medewerkers begon in november 1981 radio te maken in de Pirsonlaan te Oostduinkerke. Jean-Pierre trok terug naar BelgiŽ om de radio op te straten. De naam van hun radio was Weekend Muziek Radio (WMR). Nog diezelfde maand deed de BOB een inval in de villa. Een oude dame dacht dat een Franse Noord-Afrikaanse  inbrekersbende in de villa huisde. Gelukkig werd de BOB om de tuin geleid. Ze namen een kapotte zender, een radiocassettedeck en wat kabels in beslag. Mario Vercoutter (Andy Anderson) kon op tijd alle platen en het studiomateriaal verbergen buiten de villa in het struikgewas van de duinen. Zelfs de antenne kon worden gered. Later bleek dat deze voorlopig werd gedumpt in de tuin van de chef van de BOB. Het materiaal werd 's avonds veilig opgeborgen.

Weekend Music RadioEind 1981 werd besloten om WMR terug in de ether te brengen. Er werd eerst uitgezonden vanuit een huis in de Dorpstraat. De ploeg werd terug voltallig en in 1982 werd de studio en zender  geplaatst in een oorlogsbunker in het Hannekaertbos te Oostduinkerke. De politie vond al snel de locatie van de zender. Gelukkig waren dit allemaal fans en liet men de radiomakers begaan.

Eind '82 werd een comfortabelere locatie gevonden en die werd gevonden kortbij het cultureel centrum Casino te Koksijde. Er volgde terug een huiszoeking van de BOB, echter hun opdracht was een onderzoek naar illegaal ingevoerde drank in de wijnhandel die was gevestigd op het gelijkvloers. Het parket van Veurne waarschuwde er maatregelen zouden worden getroffen indien WMR reclameboodschappen zou draaien. Dit was een vreemde situatie omdat Radio Horizon probleemloos publiciteitsboodschappen mocht uitzenden. WMR haalde de inkomsten hoofdzakelijk uit Drive In Shows die werden georganiseerd in CC Casino. Toen in 1985 WMR geen shows met drankomzet inkomsten meer mocht organiseren in het Casino begonnen de inkomsten te slinken.

Drie jaar later werd er verhuisd naar de Zeelaan en werd er samengewerkt met Radio Mi-Amigo. installatie antenneTijdens de dag waren Mi-Amigo cassettes hoorbaar. 's Avonds werden live programma's gemaakt. Eerder gemaakte afspraken met Mi-Amigo zoals reclame-inkomsten, drive in shows,... werden niet nagekomen en er werd gestopt met radio maken. Er werd ook met teveel vermogen uitgezonden en buren hadden last van storingen op hun televisie.

Het was sinds het ontstaan het populairste station voor de ganse familie.
De verantwoordelijke stelde ook vast dat de toenmalige burgemeester nooit het verslag heeft overgemaakt aan toenmalig Vlaams minister van Cultuur Karel Poma, dit om hoogstwaarschijnlijk een concurrerend station te bevoordelen. (foto: Hugo De Groot monteert een antenne)

Er werden daarna nog radiostations zoals Radio Mi-Amigo (Nieuwpoort) en Radio Atlantis (Kosijde) opgericht door ex-WMR-medewerkers. Deze kenden maar een kort bestaan.

 

Radio Andromeda - 105,00 MHz (Oostende)

Halverwege de jaren 80 wilden enkele Radio Kompas-medewerkers terug radio maken vanuit Oostende. Radio Andromeda werd opgericht in september 1982. Het duurde tot april 1983 vooraleer men begon uit te zenden. Tijdens de acht maanden durende voorbereiding geschiedde een intense voorbereiding. Tussen de medewerkers zaten ook ex-Radio Noordzee medewerkers en buitenstaanders zoals Johan Verstreken.
Ook moest men zoeken naar een goede locatie waarin men de studio's zou onderbrengen.

Toen de radio begon uit te zenden vanuit het gelijknamig hotel aan de Zeedijk sloeg het in als een bom. Er werd afgewijkt van het klassieke stramien. In plaats van leuke plaatjes te draaien werd gefocust op informatie. Naast de nieuwsuitzendingen bood Andromeda dagelijks omstreeks 18:45 regionaal nieuws. Dat werd toen verzorgd door ex-Kompas-medewerker Willy Lecoo. Het regionaal nieuws was een onderdeel van het programma Blikopener. Tussen 18:00 en 19:00 kon de luisteraar vernemen welke activiteiten in de regio werden georganiseerd. Op zaterdag tussen 12:00 en 14:00 was er De Kunstkroeg met onder andere Walter Degroot. In dat programma werden alle feiten uit het toneelleven, de jazz- en klassieke concerten, de filmprogrammering en de lopende tentoonstellingen besproken.

Bovendien informeerde Radio Andromeda aan de "lopende band". John Vantoren verzorgde toen tussen 9:00 en 11:00 het programma Deze zomer, aldus John. In dit programma werd toeristische informatie gebracht in vier talen. Elk infoblokje werd zelfs aangevuld met een plaat in dezelfde taal om de toeristen te plezieren. John Vantoren stelde iedereen tevreden. Zo programmeerde hij steeds vier snelle platen, gevolgd door vier rustige nummers. Als grote Presley-fan opende hij steeds iedere programma met een Elvis-hit.

Naast de uitgebreide informatie in de uitzendingen bracht Andromeda een grote verscheidenheid aan muzikale genres. Op dinsdag tussen 19:00 en 20:00 trachtte Nicole klassieke muziek zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jonge mensen in Sjattoo 9. Op donderdagavond was er een rockprogramma van Erik De Noorman waar aandacht werd besteed aan technocratische muziek. De dag daarna was Tony Baeckelandt te horen tussen 20:00 en 21:00 met een mix van new wave, garage-rock en harde punk. Gerard DS presenteerde een uur later postindustriŽle muziek. Volgens Gerard was deze muziek toen een klankbeeld van onze huidige maatschappij met grote contrasten: zowel machine als natuurklanken met sirenes, kabbelende beekjes, machinegeratel en vogeltjes waren te horen in allerlei creaties.
Andere programma's zorgden dan weer voor kosmische muziek, filmmuziek, jazz, kleinkunst, Vlaamse muziek, blues, oldies en zo meer. Radio Andromeda zorde toen ook voor culturele animatie in evenementen zoals het Ostend Jazz Festival en de Paulusfeesten.

Radio Andromeda was de eerste Belgische lokale radio die met computergestuurde tapedecks werkte. Vooraf opgenomen programma's werden hierdoor automatisch verwerkt met reclame en nieuws.
Tenslotte was Radio Andromeda de eerste West-Vlaamse radio die 24 uur op 24 programma's maakte.

Na enkele jaren ging Andromeda samenwerken met het toenmalige VUM-netwerkje "Vijf Sterren Radio"

Lees hier enkelen berichten die toen in de kranten verschenen:
De Andromeda Paasklok - 17 april 1987
Karel Vekemans - juli 1985

(met dank aan Herman Van Synghel).

 

Radio Carolientje - 102,00 / 106,70 MHz (Bredene)

Radio CarolientjeOp 1 maart 1981 startte Radio Caroline met uitzendingen op 102,00 MHz. Maar 15 dagen later werd de naam gewijzigd in Radio Carolientje omdat de "echte" Radio Caroline terug met uitzendingen begon van op zee.

Luk Huilmand was de oprichter van het radiostation. In het huis van zijn ouders, gelegen aan de Gerststraat 22 te Oostende, maakte hij radio in zijn kamer gelegen op de tweede verdieping.

Ronald Blomme (Ron Belami) was gepassioneerd door de opkomst van de vrije zenders en schuimde regelmatig de FM-band af om te luisteren naar hun programma's. Ronald was eigenaar van De Cosmo, een café-restaurant in de Kapellestraat te Bredene en De Koekoek, een "kiekenkot" (dit is een eetgelegenheid waar uitsluitend kip wordt geserveerd) op de hoek van de Lange Straat onder het Europa Centrum te Oostende.

Hij merkte op dat Carolientje het zwakst door kwam. Toch was hij geboeid op de manier waarop de initiatiefnemer radio maakte. Ronald nam contact op met Luc en stelde voor om samen te werken. Luc was akkoord en het eerste wat werd aangepakt was om het uitzendgebied groter te maken. De 35 Watt zender, die nog werkte op lampen, werd vervangen door een zwaarder exemplaar met transistoren. In Kortrijk werd een 100 Watt zender gekocht. Maar deze zender sloeg in op de televisieontvangst van de buren en er werd gezocht naar een andere locatie.

In Bredene, aan de Kwade Weg 3, werd een boerderijtje opgeknapt. De twee kamers werden omgebouwd tot twee radiostudio's en de keuken werd verbouwd tot een ontvangstzaal. Radio werd gemaakt met twee LENCO-platenspelers en een REVOX-bandopnemer. Buiten werd een hefboom-zendmast van tien meter hoogte opgericht. De vier dipolen werden gericht naar Oostende

Radio Carolientje richtte zich tot een ouder publiek. Er waren hoofdzakelijk oldies hoorbaar op de radio. Maar ook levensliederen en accordeonwalsjes werden regelmatig gedraaid. Iedere zondagnamiddag was er het populaire programma "Vrije Entree" met Joop Prelude (Jo Deensen) waar luisteraars persoonlijk groetjes in de studio kwamen inspreken. Dit was een formule die een groot succes kende. "Vrije Entree" werd ook mogelijk gemaakt dankzij vele medewerkers zoals Meme Carolientje, Dave Maxwell (Camiel), Marc Van Vlaanderen, Ron Fleming, Bily Boy, Dewilde, Jean Trop Court, Philippe, Manu Houweland (Marc Hallez), enz...

Zelfs zanger Eric Marijse kwam speciaal tweemaal per week af naar Radio Carolientje om programma's te maken. Iedere week nam hij interviews af met artiesten zoals Marva, Eddy Wally, Willy Sommers, enz...

"De Prins" was een andere medewerker die een populair middagprogramma had. "De Prins" was niemand anders dan Maurits De Prins, de man die betrokken was bij een gigantisch fraudeschandaal eind jaren 80. Herinner zijn videotheekketen Superclub

Het hoogtepunt was de organisatie van "De 2 grandioze nachten van Radio Carolientje" op vrijdag 6 augustus en zaterdag 7 augustus 1982 in een feesttent te Bredene. Tijdens de eerste avond was er een reuze vedetten gala met juist geteld 51 artiesten. Enkele namen die toen op de affiche stonden waren James Lloyd, Danny Fabri, Tonny Lenders, Jimmy Frey, Mike Dorian, Bobby Ranger, Dave Maxwell, Bobby Marti, Terry Lanca, Lucy Loes, enz... De mensen van om en rond Bredene spraken er een jaar later nog over. Naast de tent stonden twee caravans die werden gebruikt als kleedkamer. Ook twee frigowagens stonden in de buurt om het bier koel te houden. Dat was nodig want er werd gefeest tot diep in de nacht.
De tweede dag was het de beurt aan de Peter Stuyvesant Super Sonic Video Discovery. Dit was een totale show op zijn Amerikaans met Go-go girls, lichteffecten, enzoverder. In die tijd was dat een volledige belevenis.

Verschillende keren heeft Radio Carolientje bezoek gekregen van de RTT. Maar omdat het boerderijtje in het midden van een veld stond gebouwd, kon men de mannen van de RTT reeds van ver zien afkomen. Vier maal zijn de medewerkers er in geslaagd om te gaan vluchten met de zender langs de achterzijde van het gebouw. Echter op 24 november 1981, toen een raid werd georganiseerd op alle illegale zenders in West Vlaanderen, werd de 100 Watt zender in beslag genomen. Ook alle platen werden meegenomen. 's Avonds werd het allereerste 35 Watt zendertje terug uit de schuif gehaald. Radio Carolientje was toen even de enige vrije zender op de West-Vlaamse FM-band. Het resultaat was dat ze met 35 Watt zelfs te ontvangen waren in Zelzate. Ron Bellamy en Albrecht De Groeve hebben toen de ganse nacht radio gemaakt. Ron had toen gewoon 3 grote bakken met een deel van zijn collectie platen in de studio staan. Eťn voor ťťn haalde hij een plaat uit de hoes en draaide ze, blijkbaar zonder eigenlijk te kijken wat het was. Ron kende echter zijn platen van buiten en wist eigenlijk precies welke plaat waar zat.

Carolientje bleef op dezelfde wijze radio maken. Toen een aantal nieuwe mensen werden aangetrokken zoals Patrick Boviet, werd de naam veranderd in RCB. Het format werd gewijzigd en werd er beslist om jongere muziek te draaien. Het gevolg was dat de goede krachten richting Radio Andromeda vertrokken of er gewoon mee stopten. Gelukkig werd er na enkele weken terug overgestapt naar het oude format en werd de naam Carolientje terug bovengehaald. Ondertussen was het station in bezit van een erkenning en werd er met een gekeurde 50 Watt zender uitgezonden op 106,70 MHz.

Radio Carolientje verhuisde toen naar de wijk "Blauwe Sluis". Daar werd een nieuw gebouw opgericht dat de naam Radio Carolientje kreeg. Op het gelijkvloers was er een feestzaal met podium, een bar, vier kleedkamers, twee badkamers en enkele bureaus. Boven de keuken en het buffet van de feestzaal werd een loft gebouwd en daar werden drie volledige radiostudio's ingericht.
In de feestzaal werden onder andere playbackshows en bekende TV-spelen georganiseerd. Alle evenementen werden ook op de radio gebracht.

In het voorjaar van 1985 nam oud-Radio Kompas medewerker Tom de Bree contact op met Ronald Blomme. Samen met Peter Stevens (Radio Nova, Torhout) wilde hij een succesvol radiostation oprichten voor de Middenkust. Volgens hen was het radioaanbod toen erg minimaal.

De naam van het station werd veranderd in KISS FM. De naam werd geïnspireerd op het station KIIS FM 102,70 uit Los Angeles. Ron Belami kende dit station en liet zich niet afschrikken door de ingrijpende gevolgen voor zijn radiostation. Tom stuurde een vijftiental trouwe medewerkers op straat omdat ze niet goed waren. Van de oud-Carolientje medewerkers bleven uiteindelijk William van Dam, Meme Carolientje, Marc van Vlaanderen, Manu Houweland, Philippe, Dewilde en Ria over. Er werd fors geïnvesteerd in een nieuw automatiseringssysteem en een gepast jinglepakket. Johan Janssen (De Oostendenaar Frank Vermang) was samen met Tom de Bree verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Vanaf begin augustus 1985 was er toen een nieuw geluid te horen op de 106,70. De ingrediënten bestonden uit korte intropresentaties om de twee, drie platen waarin steeds de naam van het station was verwerkt en een strakke muziekkeuze van hits uit de jaren tachtig met om het kwartier een grote hit uit de jaren zeventig. Er werd radio gemaakt in blokken van vier uur en er waren regelmatig nieuwsfeiten te horen.

Enkel op zondag was er een live-programmatie. Het contact met de luisteraar werd beperkt met enkele telefoonspelletjes. De reacties op deze spelletjes waren zeer positief. Het enthousiasme onder de kleine groep was erg groot. KISS FM was begin 1986 een goed beluisterd radiostation uit de Middenkust. Ron Belami slaagde er niet in om het succes ook commercieel te benutten. Er was een afspraak dat Johan en Tom de programma's beheerden en hij zou zorgen om iemand in dienst te nemen om de commerciële kant van de zaak te laten draaien. Desondanks er toch gesprekken waren met een aantal goede kandidaten slaagde hij er niet in om iemand te overtuigen om de reclamewerving te verzorgen. Ron was van mening dat iemand die reclame voor een radiostation moest verkopen dat met hart en ziel moest doen. Zijn voorstel naar de kandidaten toe bestond uit een laag garantieloon en de rest op basis van procenten op verkochte reclame. Vervolgens ging hij het zelf doen. Dit bracht niet het verwachte resultaat op.

Omdat de kwaliteit van de programma's zo slecht was, werd besloten om met Danny Vuylsteke's Extra FM in zee te gaan. Vooropgenomen programma's op cassette waren toen te horen. De wens van Johan en Tom om de studio's en zendapparatuur naar Oostende over te brengen werd toen opeens wel uitgevoerd. De studio werd geïnstalleerd boven De Koekoek en de antenne werd geplaatst op het Europa centrum. Maar de samenwerking met Danny Vuylsteke was alles behalve en er werd besloten om met de SIS-radiogroep van Luc De Coster samen te werken. Johan, Tom, William en Marc verlieten het station en het SIS-avontuur zou uiteindelijk slecht aflopen.

Toen was er de belangstelling van Norbert Van Slambrouck van VBRO. Norbert wilde samen met enkele zakenlui een radioketen uitbouwen en samen met een volledig team werd besloten om verschillende vergunde lokale radio's samen te groeperen. De voorzitters van alle deelnemende radiostations zouden in het hoofdbestuur zetelen en samen de nodige beslissingen nemen.
Ron besloot mee te doen. Het materiaal werd verkocht aan de nieuwe vereniging.
Maar kort daar op begonnen de problemen. De nieuwe vereniging werkte hoofdzakelijk met grote leningen bij de Kredietbank (nu KBC). Omdat de nieuwe vereniging eerder amateuristisch handelde, trok Ron Belami zich terug uit de overkoepelende vereniging. Zes maanden later was die vereniging in faling verklaard te Brugge. Alles werd openbaar verkocht om een deel van de schulden te dekken.

Ronald Blomme overleed op 74 jarige leeftijd in Oostende.

 

Radio Galaxy

Radio Galaxy was iedere zaterdag en zondag in de ether tussen 9 en 21 uur. Alles werd verzorgd door ťťn man namelijk Mike Collins. De studio was zeer simpel opgebouwd en er werd itgezonden met een 5 Wat zendertje.
 

Extra

In 1985 werd een adviserend rapport samengesteld door de Culturele Raad Oostende. In dit rapport, gericht aan de Gemeenschapsminister van cultuur Karel Poma (PVV), kan men lezen op welke punten de toenmalige "officieuze" Oostendse radiostations werden gekeurd.

Rapport Culturele Raad Oostende (pdf-formaat)

 

Het verhaal van andere kustradio's ?

Weet u meer over andere kustradio's? Radio California? Radio... ? Of kent u meer details van een beschreven radio? Neem dan contact met ons op om het verhaal te vervolledigen.

 

>> Leuven en omgeving